Acasă [Strategia Națională pentru Păduri 2030]

Strategia Națională pentru Păduri 2030

National Forest Strategy 2030

Unelte utilizator

Unelte site



Aceasta e o versiune anterioară a paginii.


Bun venit!

Aceste pagini web sunt dedicate activităților de elaborare a schiței strategiei naționale forestiere, un proiect demarat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Titlul complet al proiectului este Servicii de cercetare pentru elaborarea studiului independent și a schiței Strategiei Naționale a Pădurilor 2020-2030. Proiectul a făcut obiectul unui caiet de sarcini și a unei licitații de prestare servicii. Câștigătorul licitației este Universitatea Transilvania din Brașov.

Misiunea încredințată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor către executantul proiectului este de a formula un set de recomandări bazate pe opiniile unor experți reputați pentru 9 teme importante:

  • T1 Trasabilitatea lemnului și prima punere pe piață
  • T2 Obligații de procedură vs. obligații de rezultat în gestionarea pădurii
  • T3 Manifestarea dreptului de proprietate asupra deciziei tehnice în păduri
  • T4 Proceduri simplificate pentru monitorizarea proprietăților forestiere
  • T5 Sistem de evaluare și compensare a serviciilor ecosistemelor
  • T6 Segregarea conservării biodiversității de managementul forestier vs. integrarea conservării biodiversității în managementul forestier
  • T7 Instrumente economice de sprijin pentru creșterea contribuției sectorului la economia locală
  • T8 Evaluarea preliminară a pieței lemnului/ balanță lemn
  • T9 Identificarea celor mai bune opțiuni de selectare a speciilor forestiere pentru împădurirea terenurilor pretabile în corelare cu scenariile climatice preconizate pentru asigurarea unei adaptări cât mai bune a acestora la schimbările climatice

Alegerea acestor teme pentru a fi supuse analizei experților nu este întâmplătoare. Reamintim aici că, în perioada iulie 2020-februarie 2021, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a derulat cel mai amplu proces de consultare a tuturor factorilor interesați din sectorul forestier prin care a colectat opțiunile acestora cu privire la o viitoare strategie forestieră națională. Cele 9 teme sunt subiectele asupra cărora actorii sectorului forestier nu au ajuns la o concluzie unitară, opiniile fiind împărțite între câteva posibile direcții strategice. Pentru a lua o decizie politică, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor dorește să utilizeze expertiza unor specialiști din domeniul forestier. Pentru toate celelalte subiecte asupra cărora a existat consens sau o majoritate consistentă a factorilor interesați, autoritatea publică centrală va lua în considerare direcțiile strategice rezultate din procesul de consultare.

Dacă doriți să aflați detalii despre procesul de consultare și rezultatele sale, vizitați site-ul Opțiuni strategice pentru dezvoltarea politicii forestiere.